Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 15:18 - "БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ"-19
Автор: lz2gmgk Категория: Други   
Прочетен: 1875 Коментари: 0 Гласове:
0



ТУРШИИ

АРМИЯ
(Старозагорско)

Продукти: краставици 0.500 кг (5 бр.), сол за саламурата 50 г (2 и 1/2 супени лъжици) на 1 л (5 чаени чаши) вода.

Краставиците се почистват, измиват се, надупчват се с вилица и се поставят в предварително приготвената саламура от вода и сол. Съдът се захлупва и се оставя на слънце. След няколко дни армията е готова за кансумация.

ПИПЕРИЦА
(Старозагорско)

Продукти: пиперки 2-3 кг, моркови 5 бр., зелка 1/2 бр., ццелина 1/2 глава, сол за саламурата 50 г (2 и 1/2 супени лъжици) на 1 л (5 чаени чаши) вода.

Пиперките се измиват, почистват се от семето и дръжките и се нарязват на ивици. Морковите се измиват, остъргват се и се нарязват на колелца. Зелето се нарязва на ивички. Нареждат се в глинен съд или в буркан, като помежду им се слага ситно нарязаната целина, и се заливат със саламура, приготвена от вода и сол. Саламурата се претака през ден до готовност.

ПЪЛНЕНИ КАМБИ
(Асеновград)

Продукти: червени камби 10 кг, бяло зеле 4 кг, моркови 1 кг, целина 2-3 глави с листата, сол 600 г (3 чаени чаши), оцет 2 л (10 чаени чаши), захар 600 г (3 чаени чаши).

Камбите се измиват и се почистват от семките, след което се натриват отвътре със смес от 400 г (2 чаени чаши) захар и 400 г (2 чаени чаши) сол и се оставят да престоят така 10-12 часа.

Плънката се приготвя по следния начин: Добре почистените и нарязани на ситно зеле и целина и настърганите моркови се поръсват с останалото количество от солта и захарта и също се оставят да престоят 10-12 часа.

Отцедилият се сок от камбите и плънката се възварява 2-3 минути и след като изстине, се смесва с оцет.

Камбите се напълват с плънакта и се нареждат в буркани, поливат се с изстиналата заливка и се притискат с вишневи клонки и добре измит речн камъ. Съхраняват се на хладно.

ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ
(Смолян)

Продукти: патладжани 10 кг, моркови 1 кг, зеле 4 кг, магданоз 4-5 връзки, чесън 8-10 глави, оцет 2 л, сол.

Избират се средно големи патладжани, измиват се и се почистват от дръжките. С остър нож им се прави надлъжен разрез, като се внимава да не се пробие отсрещната страна, след което се изважда с лъжичка семенната част. Така приготвените патладжани се пускат по няколко заедно във вряща подсолена вода (солта се прибавя във водата на порции, за да се осолят равномерно всички патладжани) и се варят до омекване. Изваждат се, охлаждат се и се отцеждат.

Зелето се почиства от горните листа и се нарязва на ситно. Морковите се почистват, измиват се и се настъргват на ситно. Магданозът се почиства и се накъсва на листенца. Чесънът се разделя на скилидки и се обелва (само половината от магданоза и чесъна се нарязват на ситно и се слагат в плънката). Всичко това се смесва, осолява се на вкус (около 100-150 г сол) и се разбърква добре.

Патладжаните се напълват с плънката и се нареждат плътно в стъклени буркани, като между редовете се поръсват останалата част от чесъна и магданоза и по малко от сламурата, приготвена от 150 г сол, оцет и преварена вода (в съотношение 1:1). Притискат се отгоре с клонки от вишня или дюля и добре измит речен камък. Съхранява се на хладно и проветриво място.

СМЕСЕНА ТУРШИЯ
(Пазарджик)

Продукти: зелени пиперки 5 кг, зелени домати 10 кг, моркови 2 кг, цветно зеле 4 кг, бяло зеле 10 кг, целина 2 глави с листата, сол 1 кг, оцет 1 л.

Пиперките се измиват и се цепват на върха. Морковите се остъргват и се нарязват на кръгчета. Цветното зеле се накъсва на цветчета, а бялото зеле се нарязва на 8-10 парчета. Целината се измива и се нарязва на едро. Доматите се измиват.

Така приготвените зеленчуци се нареждат в каче, събиращо 50 л вода, като най отдолу се поставят пиперките, а над тях - доматите, зелето, морковите и целината.

Солта се разтваря във вода и зедно с оцета се изсипват върху зеленчука. Добавя се още вода (да се напъни качето), след което туршията се притиска с добре измит и изварен речен камък. Сокът се претака през ден до пълната ферментация на туршията. След 15-20 дни туршията е готова за консумация.

СМЕСЕНА ТУРШИЯ
(Смолян)

Продукти: зелени пиперки от сорта Кози рог 2 кг, зеле 10 кг, моркови 1 кг, целина 2-3 глави с листата, сол 350 г (1 и 3/4 чаени чаши), чесън (по желание).

Пиперките се измиват и се оставят да престоят 10-15 дни в саламура, приготвена от 5 л вода и 250 г сол. След това те се нареждат в каче зеадно с посолената и добре разбъркана смес от нарязаните на ситно зеле и целина и настърганите моркови. Туршията се притиска силно с рука, докато отделеният от нея сок излезе на 2-3 см над повърхността й. След това върху нея се слага кръстачка и се притиска с добре измит и изварен речен камък. Качето се захлупва плътно с капак и се оставя на хладно място.

СТЕРИЛИЗИРАНА ЗЕЛЕНЧУКОВА САЛАТА
(Асеновград)

Продукти: червени камби 5 кг, моркови 2 кг, зелени домати 2 кг, червен кромид лук 1 кг, оцет 500 мл, захар 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), растително масло 400 мл (2 чаени чаши).

След грижливо измиване камбите се почистват от семената и се нарязват на ивици, морковите се настъргват на ренде, зелените домати се нарязват на ивици, а лукът (обелен) се нарязва на колелца.

Така приготвените зеленчуци се разбъркват много добре със солта, оцета, растителното масло и захарта и се слагат в буркани с вместимост 800 мл. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 30 минути (след завирането на водата).

СТЕРИЛИЗИРАНИ МАРИНОВАНИ ГЪБИ
(Смолян)

Продукти: гъби (пачи крак, симитка, манатарка), сол, оцет, растително масло, черен пипер, дафинов лист, бахар.

Гъбите, след като се почистят и измият в обилно количество вода, се пускат във вряща подсолена вода и се варят до омекване. Отцеждат се, нарязват се на ивички и се поставят в буркани с вместимост 800 мл, в които предварително са сложени 1 дафинов лист, 3-4 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, 2 г (1/2 чаена лъжичка) сол, 10 мл (1 супена лъжица) растително масло, 50 мл (1 кафена чашка) оцет. Бурканите се доливат с вода, затварят се с капачки и се стерилизират в продължение на 1 час (след завирането на водата).

СТЕРИЛИЗИРАНИ МАРИНОВАНИ КАМБИ
(Асеновград)

Продукти: червени камби, почистени от семената 0.500 кг, черен пипер 3-4 зърна, дафинов лист 1 бр., захар 10 г (1 супена лъжица), бахар 2-3 зърна, сол 5 г (1 чаена лъжица), оцет 50 мл (1 кафена чашка), слънчогледово масло 10 г (1 супена лъжица) по желание.

Дозата е за един буркан с вместимост 800 мл.

бурканите се напълват с посочените продукти и се доливат с вода, след което се затварят с капачки и се стерилизират в продължение на 15 минути (след завирането на водата).

СТЕРИЛИЗИРАНИ МАРИНОВАНИ КРАСТАВИЧКИ
(Асеновград)

Продукти: краставички корнишони 12 кг, оцет 2 л, сол 400 г (2 чаени чаши), захар 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), черен пипер 10 г, кромид лук 250 г (4-5 глави), стръкчета от копър, вода 6 л.

Корнишоните се измиват, почистват се от дръжките и се нареждат плътно в буркани с вместимост 800 мл, в които предварително са поставено по няколко зърна черен пипер, стръкчета от копъра и парченца от едро нарязания кромид лук, и се заливат с марината.

Маринатата се приготвя по следния начин: Водата се възварява за 1-2 минути заедно със захарта и солта, охлажда се и се смесва с оцета.

Напълнените буркани се затварят с капачки и се стерилизират в продължение на 15 минути (след завирането на водата).

Дозата е за 24 буркана.

ТУРШИЯ ОТ ЧЕРВЕНИ ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ
(Смолян)

Продукти: червени пиперки 10 кг, 6%-ов оцет 1.5-2 л, растително масло около 1 л, магданоз 2 връзки, сол на вкус, чесън 5-6 глави (по желание).

Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семките, поставят се в емайлиран съд и се заливат със заливка от оцета и солта. След 3-4 часа се изваждат от заливката и се оставят за 24 часа в наклонен съд или цедка, за да се отцедят добре. Нареждат се в стъклен буркан, като между редовете се сипва по малко растително масло и се поръсва ситно нарязан магданоз и чесън. Отгоре се налива растителното масло на пласт, дебел 1-2 см. Туршията се притиска с клонки от вишня и измит речен камък, похлупва се плътно с капак и се съхранява на хладно и проветриво място.

ТУРШИЯ ПО СЛИВЕНСКИ

Продукти: здрави зелени пиперки от сорта Сиврия 5 кг, здрави зелени домати 5 кг, средно голяма зелка 1 бр., целина 2 глави, моркови 2 кг, магданоз 2 връзки, черен пипер 25-30 зърна;

За саламурата: вода и оцет по равни количества, сол по 60 г (1 кафена чашка) на литър течност, захар по 10 г (1 супена лъжица) на литър течност.

Смесват се нарязаното на ивици прясно зеле, нарязаните на кубчета или пръчици моркови и целина, едро нарязаният магданоз и черният пипер. Измитите домати и пиперки се нареждат в буркани, като между редовете се слага от сместа.

Към сместа от вода и оцет се прибавят захарта и солта. Течността се сварява и се оставя да изстине, след което се залива туршията. Бърканите се затварат плътно и се прибират на хладно място.

ЦАРСКА ТУРШИЯ
(Нови Кричим)

Продукти: червени пиперки 5 кг, цветно зеле 5 кг, моркови 1.500 кг, целина 1-2 глави с листата, сол 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), захар 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), оцет 1 л (5 чаени чаши).

Почистеният и измит зеленчук се нарязва, смесва се със захарта и солта и се оставя да прстои 24 часа. Отцедилият се сок се смесва с оцета и се възварява. Зеленчукът се нарежда в стъклени буркани, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и измит речен камък.

ЦАРСКА ТУРШИЯ
(Нови Кричим)

Продукти: червени пиперки 5 кг, зелени домати 2 кг, моркови 2 кг, цветно зеле 2 кг, кромид лук 0.500 кг, целина 1 глава с листата, сол 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), захар 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), оцет 1 л (5 чаени чаши), черен пипер 10 г (1 пакетче).

Почистеният и измит зеленчук се нарязва, поръсва се със солта и захарта и се оставя да престои. Отцедилият се сок се смесва с оцета и се възварява. Зеленчукът се нарежда в стуклени буркани, в които са поставени по 3-4 зърна черен пипер, залива се с изстиналата заливка и се притиска с вишневи клонки и измит речен камък.

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lz2gmgk
Категория: Други
Прочетен: 36431
Постинги: 21
Коментари: 2
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031